Doe mee! Bewegen, Spelen en Sporten! Speciaal voor de jeugd in Maas en Waal.

spelende kinderen.jpg

‘Buitenspelen moet weer vanzelfsprekend worden’

Als je aan kinderen vraagt wat zij het liefste doen, dan is het antwoord meestal: “spelen!” Toch wijst onderzoek uit dat ruim 60 procent van de kinderen minder beweegt dan het landelijk gemiddelde. Waar gaat het dan mis?

Een oorzaak is dat kinderen minder vrije tijd hebben. Veel kinderen hebben meerdere hobby’s waar zij verplichtingen aan hebben. Verder zijn veel kinderen na school te vinden op BSO’s. Natuurlijk heeft de technologie hier ook debet aan. De schermtijd van kinderen is de afgelopen jaren explosief toegenomen.
Daarnaast speelt de veranderende leefomgeving ook een rol. De straten zijn druk met rijdend en stilstaand verkeer. Hierdoor is spelen op straat of het gaan naar een speelplek gevaarlijker. Daarnaast verdwijnen steeds meer speellocaties (omdat ze weinig gebruikt worden). Met als gevolg minder spelende kinderen.

Deze tendens doorbreek je niet zomaar, maar is natuurlijk wel noodzakelijk. Wanneer er meer gespeeld wordt, zijn kinderen fitter/gezonder, ontwikkelen motorische, sociale, creatieve en cognitieve vaardigheden. Belangrijke eigenschappen voor de toekomst, waar onderwijs, verenigingen en de zorg op korte en lange termijn hun vruchten van plukt.
Laat ieder kind weer spelen! Een mooie uitdaging voor alle betrokken partijen in het land van Maas en Waal.

Klik hier voor het volledige artikel op NU.n