Doe mee! Bewegen, Spelen en Sporten! Speciaal voor de jeugd in Maas en Waal.

SJAH.jpg

Ouder moet kind achter beeldscherm weghalen.

Buiten schooltijd zouden kinderen eigenlijk niet meer dan twee uur per dag achter een beeldscherm moeten doorbrengen.

Een uur voor bedtijd zijn gamen, televisie kijken of het gebruiken van een smartphone sowieso af te raden. Veel ouders weten hun kind in dat opzicht niet goed te begeleiden. Dat meldt Medisch Contact woensdag.

Artsen waarschuwen dat kinderen dik en ongelukkig kunnen worden van overmatig beeldschermwerk. Na maximaal twee uur moeten ze achter het scherm vandaan, zo luidt hun advies.

Augustus vorig jaar waarschuwden orthopeden al voor de zogenoemde gameboy-rug, die het gevolg kan zijn van intensief gamen.

Slaapgebrek

Maar langdurig op een beeldscherm turen kan ook leiden tot slaapproblemen, onder meer door het directe effect van het felle licht. Slaapgebrek kan zorgen voor verminderde schoolprestaties, overgewicht en stemmingsstoornissen, stellen de artsen. Ook branderige, droge of juist tranende ogen, hoofdpijn, wazig en dubbel zien komen vaak voor.

De deskundigen adviseren ouders de totale schermtijd terug te brengen tot hooguit twee uur per dag, geen tv-toestellen op kinderkamers te zetten en ‘s avonds geen smartphone toe te laten op hun slaapkamer.

De laatste dertig jaar zijn er steeds meer kinderen te dik en dat komt onder meer door het flink toegenomen beeldschermgebruik, betogen de artsen.

Peuters

Een echte cultuurverandering is nodig voor heel jonge kinderen: de artsen adviseren om kinderen onder de twee jaar helemaal geen televisie te laten kijken. Uit onderzoek uit 2013 blijkt dat bijna alle 3-jarigen tv, video of dvd kijken.

Medisch Contact is een website en weekblad voor artsen, uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Door: ANP

Bron: Woensdag 21 mei 2014. Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zie ook artikel met andere inzichten in:

Ouders Online