Doe mee! Bewegen, Spelen en Sporten! Speciaal voor de jeugd in Maas en Waal.

Isala1.jpg

Schoolgruiten Druten 2010 – 2011

Drutense scholen starten gezond schooljaar met ‘gruiten’

Dit schooljaar nemen  7 basisscholen in de gemeente Druten deel aan het programma Schoolgruiten, een programma waarin het eten van voldoende fruit en groenten centraal staat. De aftrap wordt op woensdag 22 september gegeven door wethouder Jack van Dongen die officieel het eerste stuk fruit aanreikt aan een groep van ‘t Klösterhufke.

Schoolgruiten

De kern van het Schoolgruiten-programma is het gezamenlijk eten van fruit en groenten in de klas: het ‘gruiten’. Kinderen krijgen daarvoor 1 à 2 x per week een portie fruit en/of groenten uitgereikt op school om gezamenlijk in de klas te eten.

Zien eten, doét eten

Aanleiding voor het programma is het feit dat kinderen in Nederland te weinig groenten en fruit eten. Kinderen hebben elke dag 150 gram groenten (vanaf 12 jaar 200gram) en 2 stuks fruit nodig. De meeste kinderen halen deze norm niet. Door mee te doen met het programma investeren scholen en gemeenten in de gezondheid van de jeugd, voor nu en voor later. De manier waarop dit gebeurt is leuk, gezellig en effectief. De praktijk heeft het uitgewezen: zien eten, doét eten!

GGD ondersteunt hiermee lokaal samenwerkingsverband Actief Maas en Waal

Voor scholen kan het Schoolgruiten-programma een aanzet zijn voor het openen van een discussie rond het thema gezond eten en bewegen, maar ook voor het ontwikkelen van gezondheidsbeleid op school. GGD Regio Nijmegen ondersteunt alle betrokken scholen bij de uitvoering van het Schoolgruiten-programma. In dit geval sluit het prima aan bij Actief Maas en Waal. Actief Maas en Waal is de naam van het samenwerkingsverband van de 2 gemeenten ( Druten en WMW), de onderwijs instellingen ( Pax Christi College, SPOM, Trivium) en de Stg Voormekaar. Kernpunt in deze samenwerking is het bevorderen / ondersteunen van een gezonde leefstijl voor de groep van 0-18 jarigen. ( gezonde voeding, spelen, bewegen en sporten).

De deelnemende scholen zijn:

– De Kubus – De appelhof – De Kleurencirkel – De Octopus
– ‘t Geerke – De Victorschool – ‘t Klosterhoôfke

Verdere praktische informatie wordt via school verstrekt.

Zie ook: