Doe mee! Bewegen, Spelen en Sporten! Speciaal voor de jeugd in Maas en Waal.

Header Speeltas.jpg

Speeltas is de leukste tas van Nederland!

De Speeltas zit vol spelmaterialen en ideeën om iedere dag minstens een uur actief bezig te zijn. De Speeltas is afgeleid van de B3 Beweegtas. B3 staat voor Bewegen, Binnen en Buiten. De Speeltas biedt plezier voor twee en is speciaal ontwikkeld om ouders en kinderen te stimuleren om samen te spelen én te bewegen. Zo geven ouders ongemerkt het goede voorbeeld! Deze nadrukkelijke betrokkenheid van ouders is ook het bijzondere aan dit beweeg- en speelproject.

Vanuit de samenwerking met Actief Maas en Waal maken veel basisscholen gebruik van de Speeltas om actief aan de slag te gaan en de verschillende spelletjes en materialen uit te proberen.

Daarom de Speeltas
Nog geen 25% van de basisschoolkinderen en slechts 60% van hun ouders halen de landelijke beweegnorm.
Tijd voor wat stimulering! Zeker gezien de groeiende gevaren van overgewicht, depressie, hart- en vaatziekten, suikerziekte en botontkalking. En het positieve effect van bewegen op het zelfvertrouwen en welbevinden.

Wat is de Speeltas?
Leerlingen krijgen de Speeltas om de beurt vanuit school mee naar huis voor één of twee weken. Hierin zitten spelmaterialen en ideeën waarmee ouder en kind minimaal twee keer per week samen een half uur kunnen spelen. Binnen of buiten. Zo geven ouders ongemerkt het goede voorbeeld! Daarnaast kunnen kinderen de tas met vriendjes gebruiken en ‘eigen’ spellen bedenken. De ervaringen worden in korte kringgesprekken in de klas besproken.

De Speeltas is gekoppeld aan een website: http://www.b3rugzak.nl Hier kunnen kinderen zelf hun speelfilmpjes uploaden naar Youtube en bekijken. Zo ontstaat een brede community.

Resultaat Speeltas
• Ouders en kinderen bewegen meer ( 5x per week!)
• Minder TV en computer (37% kijkt minder)
• Sterkere sociale band ouder-kind
• Meer samenspel op schoolplein

* De Speeltas is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en het Gezondheidsinstituut NIGZ. En verder uitgewerkt door de organisatie Livelife.